Milyonlarca çalışan vatandaşın en büyük hayali olarak emekli olmak birinci sırada geliyor. Emekli olmak kolay olmamakla birlikte, bu hususa yönelik kiminin yaşı dolmuyor kiminin ise primi eksik bulunuyor. Kimisi ise sigortalılık yılını doldurmadığı gerekçesiyle emekli olma hayallerini erteliyor. Sistem çalışan kişilere bazı fırsatlar sunmaktadır. Emeklilikle ilgili araştırılan tüm bilgiler haberimizde sizlerle...
Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler. Sigortalı olmadan doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtiçinde ya da yurtdışında geçirilen doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamındadır. Sistemin çalışanlara sunmuş olduğu fırsatlar arasında askerlik borçlanması ve doğum borçlanması da yer almaktadır. Böylece hem prim hem de yaştan kazanabiliyorsunuz.
Sigortadan sonra yapılan 3 doğum 2160 gün(6yıl) kadar süre kazandırmaktadır. Sigortadan önce yapılan askerlik de borçlanılan gün sayısı kadar işe giriş tarihini geri çektiği için emeklilik yaşı ve prim koşulu azalmaktadır. Sigortalı olarak çalışmaktan uzak kaldığımız dönemlerin bir bölümünü borçlanarak geri kazanma fırsatımız mevcuttur.
Memurlar ücretsiz olarak izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler. Sigortalı olmadan doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtiçinde ya da yurtdışında geçirilen doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında ele alınmaktadır. Sigortalı olarak gerçekleştirilen avukatlık stajı diğerlerinden farklı olarak emeklilik hesabından sayılmaktadır.
Tutukluluk ve gözaltında geçirilen süreler de borçlanılabilmektedir. Bu süreleri mahkum olunmadığı sürece borçlanarak hizmetinizden saydırabilmektesiniz. Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanabilirsiniz. Yine ekonomik kriz dönemlerinden ücretsiz izinli olan kişiler her yıl 3 aya varan borçlanma yapabilmektedir. Doktorlar fahri asistanlık hizmeti içerisinde geçirmiş oldukları süreleri borçlanabilmektedir.
Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlisi kişiler istifa ettikleri dönemle seçime kadar geçen süreyi borçlanabilmektedir. Yurtdışında çalışma hayatı olanlar belli koşullarda bu süreleri borçlanarak emeklilik hesabına dahil edebiliyorlar. Yine kadınlar yurtdışında 18 yaşından sonra geçirmiş oldukları süreleri çalışmış olmasalar dahi borçlanabilmektedirler.
EMEKLİ OLMAK İÇİN BAŞKA İMKANLAR DA MEVCUT!Sigortalı bir biçimde çalışmaktan uzak kaldığımız süreçlerin bir bölümünü borçlanarak geri kazanma fırsatımız vardır. Bunlardan bazıları ise şu şekilde; Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler.
Sigortalı olmadan doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık için yurtiçinde ya da yurtdışında geçirilmiş olan doktora ya da uzmanlık öğrenim zamanları da borçlanma kapsamında ele alınabilmektedir. Sigortalı olmadan avukatlık stajını gerçekleştiren kişilerin normal staj süreleri de borçlanma kapsamında ele alınabilmektedir.
Tutukluluk ve gözaltında geçirilen süreler de borçlanılabilmektedir. Bu zamanları mahkum olunmadığı sürece borçlanarak hizmetinizden saydırabilmektesiniz.
Grev ve lokavtta geçen zamanları da borçlanabilirsiniz. Yine ekonomik kriz dönemleri içerisinde ücretsiz izinli olan kişiler her yıl için 3 aya varan borçlanma yapabilmektedir.
Doktorlar fahri asistanlık hizmetinde geçirmiş oldukları zamanları borçlanabilmektedirler. Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlisi kişiler istifa ettikleri dönemle seçime kadar olan süreci borçlanabilmektedir.
Yurtdışında çalışan kişiler belli koşullarda bu zamanları borçlanarak emeklilik hesabına dahil edebilmektedir.
Kadınlar yurtdışında 18 yaşından sonra geçirmiş oldukları zamanları çalışmadıkları halde borçlanabilmektedirler.
PARA GERİ ALINABİLİR Mİ?Bütün bu hususlardan yararlanma imkanı olmayanlar isterlerse yıl ve yaş koşulunu tamamlamış olma koşuluyla bugüne kadar yatırmış oldukları primlerin parasını geri alabilmektedirler. Bunun için SGK'ya başvuruda bulunmak yeterli olmaktadır.