Büyük müjde o paralar geri yatırılıyor!

Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için maske takmak 81 ilde zorunlu hale getirildi. Zorunlu maske takma uygulamasına uymayanlar, polis tarafından kaymakamlıklara 900 TL idari ceza kesilmek üzere rapor edildi.

Büyük müjde o paralar geri yatırılıyor!
Yayın Tarihi: 9.07.2020 15:02:00

Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için maske takmak 81 ilde zorunlu hale getirildi. Zorunlu maske takma uygulamasına uymayanlar, polis tarafından kaymakamlıklara 900 TL idari ceza kesilmek üzere rapor edildi. Ancak edindiğimiz son bilgilere göre, idari cezalar her daim uygulanmıyor. Kaymakamlıklar maskesiz gezenlere dair yazılan raporları reddedebiliyor. İşte detaylar…

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını halen etkisini sürdürüyor ve vaka sayısı Türkiye’de halen 1000’in altına inmiş değil. Hal böyle olunca, İç İşleri Bakanlığı koronavirüs salgınına karşı önlemlerini sıkılaştırdı.

Umumi Hıfzıssıha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince, maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 TL idari para cezası kesilmesi kararlaştırıldı. Anca edindiğimiz son bilgilere göre, bu cezalar ilgili kaymakamlıklar ve valilikler tarafından her zaman onaylanmıyor. Peki, maskesiz gezenlere hangi takdirde kesiliyor? İşte sizler için kaydettiğimiz önemli detaylar…

Polis denetimleri sıkılaştırıldı!


Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında halen beklenen düşüş gerçekleşmedi. Virüs ile enfekte olan sayısı halen 1000’in üzerinde olarak kaydediliyor. Durum böyle olunca, maskesiz gezenleri teşhis etmek ve kaymakamlıklara rapor etmek üzere polis denetimleri sıkılaştırıldı. Devriye gezen polisler, sokakta maske takmayanları birer birer belirleyip ilgili kaymakamlığa göndermek üzere rapor etti.

Polis maskesiz gezenleri ilgili kaymakamlığa rapor ediyor!

Kaymakamlıklar da bu raporları arşivlerine ve sistemlerine ekliyorlar ancak ilgili 900 TL cezasını anında işleme koymuyorlar. Edindiğimiz son bilgilere göre, kaymakamlıklar bu cezayı ilk seferde kesmiyor ve inisiyatifini kullanarak reddediyor. Ancak kaymakamlıkların veri tabanına kaydedilen raporlar daha sonra yeniden değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeler de, aynı kişinin yeniden maskesiz bir şekilde polis tarafından rapor edilmesiyle devreye alınıyor.

Maskesiz gezenlere idari para cezası ilgili kaymakamlığın inisiyatifinde!

Devreye alınan değerlendirmeler, üst üste birden fazla şekilde gerçekleştiğinde bu inisiyatif çoğunlukla ortadan kaldırılıyor ve kaymakamlık değerlendirmesini her iki rapor içinde idari para cezasına dönüştürebiliyor. Yani polis sizi bir defa maskesiz şekilde teşhis ettiyse ceza konusunda tamamen ilgili kaymakamlığın inisiyatifine kalıyorsunuz. Ancak kaymakamlıkların uyguladığı bu esnek cezalandırma sistemi, aynı şekilde yeniden rapor edildiğinizde katılaşabiliyor ve aldığınız idari ceza 900 TL’nin katlarına ulaşıyor. Bu nedenle, bir defa maskesiz şekilde yakalandıysanız, ikinci defa maskesiz dolaşmamaya hem kendi sağlığınız hem de halk sağlığı ve cezanın kesinleşmemesi için özen göstermeniz gerekiyor.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR