Borçlanma yoluyla erken emeklilik mümkün mü? SGK açıklama yaptı!



Borçlanma yoluyla erken emeklilik mümkün mü? SGK açıklama yaptı!



Yayın Tarihi: 4.05.2023 09:31:00

Emeklilikle ilgili yeni formüller gündeme gelmeye devam ediyor. Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasasının ardından birçok kişi emeklilik hakkı elde etti. Ancak, yasadan farklı nedenlerle yararlanamayanlar için de yeni çalışmalar yapılıyor. Mevcut yasalara göre emeklilik için prim günü, yaş ve sigorta başlangıç tarihi dikkate alınıyor. Bazı durumlarda ise belirli şartları sağlayanlar başka formüller üzerinden emeklilik elde edebiliyor.

Emeklilik için gereken prim günü sayısını tamamlayamayanlar, bazı özel şartları karşılamaları halinde emekli olabiliyorlar. 1800 prim günüyle erken emeklilik için en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu alınmasıdır. SGK’ya başvuru yapanların bu raporu aldıktan sonra malulen emeklilikte gün şartına bakılmadan emekli olması sağlanıyor. Ayrıca, 10 yıl sigorta şartı da aranıyor.

Erken emeklilik için çeşitli sağlık sorunlarının bulunması gerekiyor. Bu kapsamda malulen emekliliğe yol açan hastalıklardan birinin oluşması şartı aranıyor. Görme azlığı, retina kanamaları, işitme kaybı ve denge kaybı olanlar, kan ve cilt hastalıkları, organ yetmezliği ve organ nakli, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar, tüberküloz, AIDS, beyin felci ve Parkinson başta olmak üzere birçok farklı rahatsızlık da bu kapsama alındı.

Malulen emeklilik dışında, borçlanma yoluyla da erken emeklilik mümkün hale geliyor. EYT’siz birçok formül bulunuyor. Bu formüller arasında özellikle 4, 5 ve 6 yıl erken emeklilik fırsatı bulunuyor. Hastalık nedeniyle işgücü kaybı yaşayanlar ve engelliler daha düşük primlerle emekli olabilirler. Ayrıca, 3600 günden az emekliliği olanlar malulen emeklilikten yararlanabilirler.

Emekli olmak için farklı yollar bulunsa da, her yolun belirli şartları bulunuyor. Emekli olmak isteyenler, bu şartları inceleyerek kendileri için en uygun yolu belirleyebilirler. Yeni formüllerin geliştirilmesiyle birlikte, daha fazla kişi emeklilik hakkı elde edebilir.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Malulen emeklilik başvurusu yapmak için öncelikle sağlık kurulu raporu almak gerekiyor. Bu rapor için devlet hastaneleri veya SGK ile anlaşmalı özel hastanelere başvurulabilir. Sağlık kurulu raporu aldıktan sonra SGK’ya başvuru yapılıyor. Başvuru sırasında sağlık raporu, nüfus cüzdanı, sigorta kayıt belgesi, son prim ödeme belgesi ve diğer gerekli belgeler talep ediliyor. Başvuru sonrasında SGK tarafından raporun incelenmesi yapılıyor ve uygun görülmesi halinde emeklilik işlemi gerçekleştiriliyor.


BORÇLANMA YOLUYLA ERKEN EMEKLİLİK

Malulen emeklilik dışında borçlanma yoluyla da erken emeklilik mümkün hale geliyor. Borçlanma işlemi, prim ödeme gün sayısını arttırmak için yapılıyor. Bu şekilde prim gün sayısı belirli bir seviyeye çıkarılırsa erken emeklilik mümkün hale geliyor. Borçlanma işlemi için ise farklı şartlar bulunuyor. Örneğin doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi seçenekler bulunuyor. Bu borçlanma seçeneklerinden yararlanarak prim gün sayısını arttıranlar belirli şartları sağladıklarında erken emeklilik hakkını elde edebiliyor.

Erken emeklilik hakkı elde etmek için çeşitli formüller bulunuyor. Mevcut yasaların yanı sıra özel şartları sağlayanlar farklı yollardan emeklilik hakkını elde edebiliyor. Malulen emeklilik, borçlanma yoluyla erken emeklilik gibi seçenekler bulunuyor. Ancak bu yollardan yararlanmak için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartları sağlayanlar erken emeklilik hakkını elde edebilir ve emeklilik hayatına daha erken bir tarihte başlayabilirler.