Yurtdışında yaşayan Türklerden, Türkiye'de banka hesabı, finansal geliri, emeklilik ya da kira geliri, faiz geliri olan herkes 2020 itibari ile hesap dökümünü vatandaşı oldukları ülkelere bildirmesi gerekecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk İşleri Koordinatörü Fatih Nişancı, altın hesaplarının da bildirilmesi gerektiğini fakat bankada kasası olanların bu durumu bildirmeyeceğini ifade etti.
HEPSİ TEK TEK BİLDİRİLECEKYurtdışında yaşayan Türkler, orada bulundukları tarihten itibaren vatandaşı oldukları ülkenin maliyesi ile finansal bilgilerini paylaşacak.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk İşleri Koordinatörü Fatih Nişancı, “Altına dayalı hesaplar da bildirilecek. Banka kasaları ise bildirilmeyecek” şeklindinde bildiride bulundu.
Bu yıl 107 ülkenin, sene sonundan itibaren hesapları karşılıklı bildireceği açıklandı. 31 Aralık 2020 günü, yurtdışında yaşayan ve Türkiye'de banka hesabı, finansal geliri, emeklilik ya da kira geliri, faiz geliri olan herkesin 2020 yılının hesap dökümünü, yaşadıkları ülkelerin maliyesini bildirecek. Sürecin içinde olup sürekli Gelir İdaresi Başkanlığı ile iletişimde olan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk İşleri Koordinatörü Fatih Nişancı, “Altına dayalı hesaplar da bildirilecek. Banka kasaları ise bildirilmeyecek” dedi.
BİLDİRİMLER 31 ARALIKTA OLACAKYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Hukuk İşleri Koordinatörü Fatih Nişancı “Kaynak belirtilmeden yaşadığı ülkeye gönderileceğini” söyleyerek açıklmasına şu şekilde devam etti: "Altın hesapları da bildirilecek. Türkiye'de bir kişi bankaya gidip altın veriyor ve ondan gelir elde ediyor. Faiz alıyor. İşte bu gelirler ve hesaplar da bildirilecek. Bildirim ise 31 Aralık'ta yapılacak.”
İlgili ülkenin vatandaşa paranın kaynağını sorması durumunda açıklama yapmanın zorunlu olduğunu sdöyleyen Nişancı, “İspat yükümlülüğü vatandaşta. Maliye, bilgi vermeyenin kaynağını ispatlamak zorunda değil. Ortalama bir değer belirler ve cezayı keser. 10 yıl geriye de gidebilir. Bu nedenle, vergi uzmanları ile görüşmeden hareket edilmemeli” dedi.
“Adres değiştirmek çözüm değil, hukuku dolanmaktır ve suçtur. Kimseye bunu önermiyoruz” diyen Nişancı, bazı ülkelerin bildirimde bulunmayı sorun yaptıklarını ifade etti. “Hesaptaki paralar çekilip bakiye sıfırlansa bile bu paylaşılır” diyen Nişancı, “Gayrimenkul ve taşıt bilgisi paylaşılmaz. Ama yurtdışında maliye sorarsa, kaynağı açıklamak zorundasınız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.