SGK ve e-Devlet üzerinden yönetmelik kapsamındaki vatandaşlar başvurularını yapmaya başladı. Emeklilik başvuruları onaylandıktan sonra ilk maaşlarını alacak olan vatandaşların merak ettiği asıl konu ise ödeme planı olarak karşımıza çıkıyor. EYT üyeleri, tahsis numarasına göre yapılan maaş ödemelerinde aylıklarının ne zaman ödeneceğini sorguluyor. Soruya verilecek yanıt halen tartışılıyor.
EYT yönetmeliği geçtiğinden beri SGK başvuruları almaya ara vermeden devam ediyor. Bu ay başvuruları onaylananlar, 1 Nisan'dan itibaren emekli maaşlarını almaya başlayacak. Bu süreçte ödemelerde gecikme olması durumunda, toplu ya da avans ödeme seçeneği etkinleştirilecek. Düzenleme ile başlangıçta prim ve yıl şartlarını yerine getiren 2 milyon 250 bin kişi emekli maaşı alma şansına sahip olacak.
Mart Ayı Başvuruları İçin Aylıklar 1 Nisan'dan İtibaren HesaplanacakBu kişilerin aylık başlangıç tarihi 1 Nisan olduğu için ilk emeklilik ödemesi her zaman Nisan ayında yapılmaz. Emeklilik başvuruları SGK tarafından genellikle bir hafta on gün içinde sonuçlandırılır. Bir ayda alınan çok sayıda başvuru nedeniyle, prosedürün daha uzun sürmesi mümkündür. Dolayısıyla bu senaryo gerçekleşse bile bir kayıp söz konusu olmayacaktır. Aylık kefalet işlemleri bittiğinde tahakkuk eden maaşın tamamı müştereken hesaba yatırılacaktır.
Uzama Yaşanırsa Avans OlacakBekleme süresinin uzaması durumunda ön ödeme seçeneği de bulunmaktadır. Emeklilik sürecinin uzun sürmesi durumunda SGK, talep edenlere Sosyal Güvenlik İşlerine Dair Yönetmelik uyarınca avans verir. Bu durumda sigortalı/hak sahibinin resmi bir talepte bulunması gerekir ve aylık veya gelir 90 gün içinde ödenemez. Her üç ayda bir kurum, aylık ödemeler için net asgari ücretin 3 katı ve gelir için net asgari ücretin 2 katı ile sınırlı olmak üzere avans tutarını belirler.
25.520 TL'ye Kadar Olacak1 Ocak'ta yürürlüğe giren 8 bin 506 lira 80 kuruşluk yeni asgari ücret dikkate alındığında, emekli maaşı ertelenen kişiye 25 bin 520 liraya kadar avans verilecek. Avansın gelir ve aylık kümülatif tutarı aşan kısmı için sonraki gelir ve aylıklar 1/4 oranında azaltılır.
Zaman KısaltılabilirYönetmelik değiştirilerek 90 günlük sürenin kısaltılması da mümkün olabilir. Örneğin 90 günlük sürenin 30 güne düşürülmesi veya tamamen kaldırılması ilerlemeyi kolaylaştırabilir. Vade 30 güne çıkarılırsa bir aylık ödemeler de mümkündür. Bu durumda en fazla 8.506 lira ödenebilir. En ucuz emekli maaşı olan 5.500 lira ödenmesi de başka bir seçenek. Bu tutarın ne kadar olacağına kurum karar verecek.
Çalışanlara Kısa Yol SunuluyorEYT planı kapsamında emekli olacak birkaç kişi aynı iş yerinde istihdamda kalacak. Bu kişilerin emekli maaşı alabilmeleri için çıkış yapıp tekrar girmeleri gerekmektedir. Yine de akılda tutulması gereken birkaç şey var.
EYT yönetmeliği kapsamında emekli olacak işçinin sosyal güvenlik destek primi ile yeniden iş başvurusunda bulunabilmesi için “kod 8” (emeklilik, yaşlılık veya toptan ödeme nedeniyle)” çıkışı yapılmalıdır. 6 Mart'ta 8 kodlu işten ayrılan ve aynı gün emeklilik başvurusu yapan sigortalı, 7 Mart'ta SGDP'li olarak çalışmaya başlayabilir. Şirketten ayrılırken 8 kodunu uygulamayan veya başka bir nedenle ayrılıp aynı tarihte emeklilik başvurusunda bulunan çalışana, tüm sigorta kollarına tabi işe giriş bildirimi ertesi gün veya daha sonra yapılır. Daha sonra güncelleme menüsünden 8-SGDP olarak güncellenerek hızlı bir şekilde işlem tamamlanabilir.