Emekli, çalışan, memur ve EYT’li milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiriyor. Aylardır bekleniyordu sonunda oldu. SSK, SGK ve Bağ-Kurlu olan vatandaşlarımızı ilgilendiren haber nihayet geldi. İşte son dakika olarak açıklanan haber: 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayan tüm vatandaşlarımıza 3 bin TL prim bildiren tüm vatandaşlarımızın alacakları aylık emekli maaşı 2 bin 500 TL olacak. Yabancı ülkede çalışan ve sigortasını yaptıran vatandaşlarımız ülkemizde hemen emekli olabilecek.
Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren haber sonunda geldi. Bundan böyle yurt dışında çalıştığı süreler içerisinde sigortasını yaptıran ve ülkesine kesin dönüş yapan vatandaşlarımız çalıştıkları süre kadarı ile emekli olabilecek. Ayrıca emeklilik maaşları oldukça yüksek olacak. Sadece 12 aydan uzun 10 yıldan kısa çalışan vatandaşlarımız yurt dışı emekliliği alabileceği açıklandı. 7200 prim günü doldurmaya gerek kalmayacak. Ancak ülkemizde emekli olamayacak. Sadece yurt dışında hangi ülkede çalıştıysa o ülke vatandaşımızı emekli edebilecek. Toplam 7200 prim günüm var ve yüzde 40 engelli raporum var vergi indiriminden yararlanıyorum. Vergi indiriminden emekli olabilir miyim? Emekli maaşım ne kadar olur ve hangi ay emeklilik dilekçemi versem avantajlı olur? Normal emeklilik haklarına sahip olur muyum? Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var. Böylelikle emeklilik hayatınızdaki koşulları değiştirebilecek adımlar geç kalmadan atabilirsiniz. Ancak normal emeklilik değil de sadece yurt dışı çalışma emekliliği alacaksanız o zaman da SSK primleriniz iade edilebilecek.
YURT DIŞINDA ÇALIŞANLARIN SORULARINA CEVAP VERİLDİ!
Merhaba Almanya'da 900 Euro malullükten yaşlılık aylığı bağlatan kadın Türkiye'de 2013 yılında vefat eden SSK emeklisi babasından yetim aylığını nasıl bağlatıyor, kanunda bu yasak değil mi?
CEVAP: Merhaba, yabancı ülkelerden gelir ya da aylık almakta olan kişilere Türkiye'de dul ve yetim aylığı bağlanmaz. Tespit edilmesi halinde bağlanan aylık kesilir, ödenen ücretler yasal faizi ile birlikte geri istenir. İlgili düzenleme 5510 sayılı Kanunun 34. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. ''Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan''
Merhaba, yüzde 45 engel oranına sahibim. 01.10.2003 Tarihinden başlayarak 332 gün 4/b ziraat, 21.11.2013 tarihinden başlayarak 327 gün 4/C yedek subaylık, 14.07.2010 - 01.05.2020 arası ise 2929 gün 4/a prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Yedek subaylık yıpranma payı emekliliği nasıl etkiler? Herhangi bir birleştirme, borçlanma gibi başvuru yapmam gerekir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP: Merhaba, yedek subaylık dönemlerinizin 4'te 1'i kadar fiili hizmet süresi hizmetinize eklenecektir. (Tüm hizmet dökümünüzde görüntüleyebilirsiniz.) Ancak sigortalılık başlangıcınız askerlik tarihinizden çok önce olduğundan yaş şartınızı değiştirmeyecektir. Prim günü kazancınız açısından yedek subay okullarında geçen sürelerinizi borçlanabilirsiniz. Raporunuza istinaden 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 prim günü şartıyla malulen emekli olabilirsiniz. Sigortalılık sürenizi 01.10.2023 tarihinde tamamlamış olacaksınız ve bu zamana kadar 4400 prim gününe ulaşamazsanız askerlik borçlanmanızı da gerçekleştirebilirsiniz. Hizmet birleştirmeleri emeklilik müracaatından sonra otomatik olarak kurum yetkililerince gerçekleştirilmektedir.