Atkı Nasıl Bağlanır? 7 Farklı Teknikle Bağlama Modelleri Nelerdir?



Ne zaman ince giyinip, çıkmaya yeltensem annem “üşürsün evladım” deyip boğazıma atkı sıkıca sarar, yetmez üstüne düğümlerdi. Nefes alabilmek hayal olurdu tabi. İşte atkı nasıl bağlanır? 7 farklı teknikle bağlama modelleri nelerdir?



Yayın Tarihi: 12.11.2018 15:14:00

Onlarca atkı bağlama modeli ve teknikleri var. Sizin tarzınıza uygun olan bir tanesini seçip, farkını koyma vaktidir. Netice de atkı soğuktan korunmanın yanı sıra tarzını fişekleyen nadide aksesuarlardan bir tanesi. İşte atkı nasıl bağlanır? 7 farklı teknikle bağlama modelleri nelerdir? görelim.

Atkı Nasıl Bağlanır?

Nasıl bağlanırdan önce nasıl bağlanmaz onu söyleyeyim. Rastgele, paspal ve düzensiz duracak şekilde bağlanmaz.  Öyle rastgele bağladım atkımı, uğraşmadım  tribini sevseniz de o salaş görünümlerin bir çoğunun kamera arkasında minimum düzeyde de olsa bir uğraş var.

1-Basit Bağlama Tekniği

Basit dedim çünkü hayatımızın her alanında bu düğüm şeklini öyle ya da böyle kullanmışızdır. Atkıyı boynunuza taktıktan sonra aşağıya sarkan iki ucunu çapraz bir şekilde üst üste getirin ve bir ucunu ortada oluşan yuvarlaktan geçirin. Ya da ayakkabınızı bağlama aşamasında yaptığınız ilk hamle nasılsa o şekilde düşünün.

Yalnız altını çizmek istediğim bir durum var. Bu bağlama şekli aşırı soğuk havalar için çok mantıklı bir seçim değil. Estetik durması açısından bol bırakılması gerektiğinden boyunu kapatmaz. ”Sonra vay efendim hasta ettin bizi” demeyin.

2- Bir Kere Boynundan Dola Tekniği

Bu bağlama modelinin adını kendimce böyle koydum. Atkıyı boynunuzun çevresinden bir kere dolayın ve iki ucu göğüsünüzden aşağıya doğru sarkıtın. Bu da en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi. Üstelik boynu tamamen sardığından üşütüp hasta olmazsınız.

Bir de bunun boyuna bir kere değil de iki kere sarılan bir türevi var. O yöntemi tabiri caizse soğuktan sümüğün donduğu aşırı soğuk günlere saklayın. Atkının iki kere dolanmasından mütevellit uzun olması gerek.

3-Bir Kere Dola Ve Düğümle Tekniği



Yukarıda anlattığım tekniğe ufak bir dokunuş daha ekliyoruz. Atkıyı boynunuza taktıktan sonra bir kere dolayın. Daha sonra aşağıya sarkan iki ucunu birbirine düğümleyin bu kadar basit.


4- Fransız Bağlama Tekniği

Neden adı böyle inanın bilmiyorum. Sanırım bu yöntemi Parisli erkekler çok kullanıyor. Çok basit bir yöntemlerden biri atkıyı ikiye katlayın ve boynunuza atın. Katlanmış kısımda oluşan delikten atkının uçlarını geçirin. Zevkinize göre boynunuza doğru sıkın veya gevşek bırakın.

Bu bağlama şekli özellikle uzun ve kalın atkılarla yapıldığında göze daha hoş geliyor; aklınızda bulunsun.



5- Yalancı Düğüm Tekniği

Atkının bir ucu daha uzun bir ucu daha kısa olacak şekilde boynunuza takın. Uzun olan ucuna bir düğüm atın. Kısa olan taraftaki ucu düğümün içinden geçirin. Düğümü ne kadar sıkıp boyununuza yaklaştıracağınızı veya gevşek bırakacağınızı tamamen paşa gönlünüzün bileceği iş; zevkinize göre takılın.

6- Over Hand Tekniği

Bu Over Hand atkı bağlama şekli tam beyefendilere yakışacak şekil. Atkının iki ucunu çapraz olacak şekilde üst üste getirin. Bir ucu ortadaki yuvarlaktan geçirin ve aşağıya doğru bırakın. Bu atkı bağlama modeli özellikle ceket içinde kullanıldığı an sizi 1-0 öne geçirir.

7- Şık Bağlama Tekniği



Başlıkta bağlama tekniği yazdığına aldanmayın. Aslında burada atkıyı bağlamıyoruz. Atkıyı boynuna atıyorsunuz ve iki ucu üst üste çapraz gelecek şekilde ya ceketinizin ya kabanınınızın içine iliştiriyorsunuz. Bu bağlama modeli
İngiliz tarzı ama oldukça karizmatik gösteriyor. Basitliğin asaleti mi diyeyim ne diyeyim bilemedim.

Daha bir çok model, bir çok teknik var işin içine girerseniz. Bu gösterdiğim bağlama modelleri en çok bilinenlerden bir kaç tanesi olduğunu göreceksiniz. 

Kaynak: www.cocohontas.net