Vücudun ısı dengesini sağlayan terleme, istem dışı gerçekleşmektedir. İnsan vücudunda bulunan 2-3 milyon arasındaki ter bezi, kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Erkeklerde ise daha aktif çalışan ter bezleri, en çok el ve ayakları etkilemektedir. Terin içeriğindeki su, sodyum, potasyum, klor, üre gibi maddeler ise kötü kokunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aşırı terleme sadece el ve ayaklarda olabileceği gibi vücudun tüm bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Lokal bölgelerdeki terleme nedeniyle de kişilerin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Aşırı kilolular ve obezler ise normal insanlara göre daha çok terler.
AŞIRI TERLEMENİN TEMEL SEBEPLERİ
1. Enfeksiyona bağlı ateşli hastalıklar sonucunda vücut ısıyı ayarlamaya çalışırken aşırı terleme olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle bademcik iltihabı ile zatürre ve tifo terlemenin nedenleri arasındadır.
2. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması sonucunda ortaya çıkan hipertiroidi aşırı terlemeye neden olmaktadır. Metabolizma hızının artması sürekli terlemeyi ortaya çıkarır.
3. Bazı kalp hastalıkları ve ağır kalp yetmezliği nefes darlığına neden olduğu için terlemeyi tetikler.
4. Düşük kan şekeri ve diyabet terlemeye neden olabilir. Özellikle aşırı terleme hipoglisemi durumunda ortaya çıkar.
5. Kadınlarda menopoz ve menopoz öncesinde ani gelişen aşırı terleme, önemli bir sorundur. Birçok kadın için menopoz süreci aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya kalabilir.
6. Omurga çevresinde oluşan tümörler de, sistemi devamlı uyararak terlemeye neden olur. Mediasten bölgesinde orta çıkan bu tümörler ayrıca kanserin habercisi olabilir.
7. Aşırı terleme, lenfoma ve tüberküloz gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir.