Altın Fiyatları Yükselerek Ons Altında 1944 Dolar Seviyesine Ulaştı

Altın Fiyatları Yükselerek Ons Altında 1944 Dolar Seviyesine Ulaştı

Altın Fiyatları Yükselerek Ons Altında 1944 Dolar Seviyesine Ulaştı
Yayın Tarihi: 12.07.2023 10:02:00

Küresel piyasalarda ABD'de enflasyon baskısının azalabileceği beklentisiyle birlikte altın fiyatları pozitif bir seyir izlemekte ve yukarı yönlü hareket etmektedir. 26 Haziran'dan bu yana ilk kez ons altın fiyatı 1944 dolar seviyesine kadar toparlanarak değer kazanmıştır. ABD dolarının küresel piyasalardaki zayıflığı da altın fiyatlarının desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Şu anda ons altın 1936 dolardan işlem görmektedir. Gram altın fiyatı ise ons altın ve Dolar/TL kuru üzerinden hesaplandığında 1.627 TL seviyesine yükselerek rekor kırmıştır. Çeyrek altın 2.722 TL, Cumhuriyet altını 11.038 TL ve 22 ayar bileziğin gramı ise 1576 TL'den satılmaktadır.

ABD Enflasyonuna Odaklanan Piyasalar

ABD'de enflasyon ve resesyon endişeleri, varlık fiyatları üzerinde etkisini sürdürmektedir. Bu durumda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede kararlı olduğu görülse de, Banka'nın "şahin" adımlarının sona yaklaşabileceği beklentileri güçlenmektedir. Fed'in bu ayki toplantısında politika faizinde 25 baz puanlık bir artış yapması beklenmektedir ve yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık bir faiz artırma potansiyeli bulunmaktadır.

Piyasalar, ABD Enflasyon Verilerine Odaklandı

New York Fed'in açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Haziran ayında yüzde 3,8 seviyesine gerileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaşmıştır. Analistler, önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin piyasaların odağında olduğunu belirtmektedir. Bu verilerin piyasalarda oynaklığı artırması beklenmektedir.

Tahminler ve Uzman Görüşleri

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak ons altında baskılama sürecinin devam ettiğini ve teknik olarak 1900-1960 dolar aralığının önemli olduğunu belirtmiştir. Memiş, ons altın için bu hafta 1918-1952 dolar aralığını takip edeceklerini ifade etmiştir. Gram altın fiyatlarına değinen Memiş, dolar/TL kuru ve ons altının yatay seyrettiği sürece gram altının da belirli bir bant aralığında kalacağını söylemiştir. Memiş, yıl sonuna kadar gram altının hedefinin 1750-1800 TL aralığı olduğunu belirtmiştir ve düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmiştir. Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ons altın 1944 dolar seviyesine ulaşmıştır. Piyasaların ABD enflasyon verilerine odaklandığı göz önüne alındığında, altın fiyatlarının gelecekteki hareketleri bu verilere bağlı olarak şekillenecektir. Uzman görüşlerine göre, ons altında 1900-1960 dolar aralığı takip edilmeli ve gram altın fiyatlarında dikkatli olunmalıdır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR