Son zamanlarda kadınların iş sektörlerine daha fazla atılmaları için düzenlenen çalışmalarda devlet ve özel sektörler sıkı çalışmalar düzenliyorlar. Bu nedenle birlikte olarak iş olanaklarına katılanlarda kadınların katılımı az olsa da gelişmiş ülkelerde kadınların işe atılımları daha fazladır. Kadınlarda ev hanımı olanlar, çocuk sahibi olanlar ve aile geçimine katkı sağlamak isteyenler için sorumlulukları fazla oluyor. Kadınların üzerinde bu tür sorumluluklar varken bir işte çalışmak kadar yorucu ve yıpratıcı olabiliyor. Genel olarak sigortada kaydı olmayan herhangi bir işte çalışmayan ev hanımları, aile geçimini sağlamak için bir işte çalışmaya başlıyor. Bu sebeple ülkemizde bulunan adalet ve sosyal güvenlik kurumları kadınları çoğu konuda olumlu etkileşimler olanak sağlıyor. Bu etkileşimler hem ev kadınların işe başlamasında kolaylık sağlıyor hem de kendilerinin işe bakış açılarını olumlu etkiliyor ve kadınların işte yer almalarını ikiye katlıyor.
Kanuna dayalı olarak herhangi sigortalı bir işte çalışmış olan bireylerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuruda bulunabilirler. Herhangi bir işte çalışan kadının doğum nedeniyle devam edemediği süreleri borçlanabilmesi için bazı gerekçelerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak iş yerlerinde çalışan kadınların düzeyleri 4A, 4B ve 4C olarak sigorta için bazı şartlarının başlaması gerekmektedir. Buna bağlı olarak yalnızca bu şekilde kadınların yararlanabilmeleri için hamile iken önce sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. Kadınların doğum borçlanması olması için, doğumdan sonra gerekçe olarak prim ödenmeme gibi olasılıkları da var.
DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLMAKTADIR?Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması için çeşitli çocuk sayısına göre talepler almaktadır. Bunun için de doğum sayısını 3 ile sınırlandırmıştır. Sınırlandırılan sayıdan fazla çocuk sahibi olanlar ise hangi çocuğu için doğum borçlanmasında talepte bulunacağını söylemelidir. Eğer bu şekilde taleplerini iletmez ise başvuruları değerlendirilmeye alınmamaktadır.
DOĞUM BORÇLANDIRILMASI TALEBİ NASIL YAPILIR?Kadınların en son sigortalı çalıştıkları iş yerine veya hizmet ettikleri yere Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru dilekçesinde bulunabilirler. Buna yönelik olarak da doğumdan önce kanuna dayalı sigortalı bir işte çalışmış olması gerekmektedir.
Daha önce kamuda görev kalan kadınlar da Sosyal Güvenlik Kurumundan veya internet üzerinden e-devlet arayıcılığıyla doğum borçlanması talebi için başvuruda bulunabilirler. Bu şekilde talepte bulunan kadınların başvuruları titiz bir analizle değerlendirilir. İşverenlerin ayrı olarak herhangi bir talepte bulunmasına gerek yoktur.
KADINLARIN DOĞUM SONRASI İŞ HAYATINDA VERİLEN İZİNLERGünümüze göre doğumdan sonra işte çalışan kadınlarımıza emzirme izni, çocuk doğduktan sonra yapılan doğum yardımı gibi çeşitli izinler verilmektedir. Herhangi bir işte çalışan annelere bebeği 12 aylık ve daha küçükse günde 1 veya 2 saat emzirme izni verilir. Bu verilen saatlerde hangi zamanlarda emzireceğini çalışan kadın kendi belirleyebilir. Memur olarak çalışanlarda emzirme saati ilk 6 aydan sonra düşmektedir. Buna ek olarak kadına emzirme ödeneği olarak belirli bir miktar para verilir.
Devlet, doğum borçlanması yapan anneler için eğer sınırlandırılan sayıdan fazla çocukları olursa da borçlanmadan sonra prim sahibi olmalarına katkıda bulunuyor ve 6 yıl erken emekli olmaları kolaylaşıyor.