2022 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret artışı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından karara bağlandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

2022 Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?
Yayın Tarihi: 14.07.2022 14:53:00

Geçtiğimiz dönemin en çok araştırılan sorularından biri asgari ücret artışı sonrası engelli maaşı ne olacak sorusu olurken, engelli maaşı alanlar maaşlarının ödenip ödenmeyeceğini merak etmeye başlıyor. Bilindiği üzere engelli ve engelli anne-baba ödeneği için bugüne kadar toplam 3.253 milyon TL ödenmiştir.

Engelli Maaşı Ne Kadar?

2022 yılının ilk 6 ayı için engelli aylığı %40'dan %69'a kadar 865 lira, %70 ve üzeri engelliler için engelli aylığı 1.298 lira ve engelli ebeveyn ödeneği olarak sabitlenmiştir. Bugüne kadar kendisine malullük ve yakınlarının yardımları için toplam 3 milyar 253 milyon lira ödendi. Ortalama olarak, 616.000 kişi her ay sakatlık ödeneği alırken, ortalama 98.000 kişi engellilik ödeneği alınıyor.

Özürlülük Maaşları Ne Kadar?

Yeni asgari ücret ile engelli aylığı %40-69 arası engelliler için 1124 lira, özürlüler için %70 ve üzeri olanlar için malullük aylığı 1.687 lira, engelli anne ve babalar için aylık ise 1124 lira olarak belirlendi.

Engelli Maaşı Başvurusu

Özürlü aylığı alabilmek için başvuru işlemlerini gerekli belgelerle tamamlamanız gerekiyor. Engelli aylığı, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'na bağlı Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Sandığı aracılığıyla vatandaşlara ödeniyor. Maaş alabilmek için belirli bir engelinizin ve maddi eksikliğinizin olması gerekir. Ücret talepleri Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Yönergesi'ne veya yerel Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na gönderilebilir.

Bu süreçte kurum tarafından verilen kazanç testi eksiksiz tamamlanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra vatandaşın başvurusu sisteme işlenir ve değerlendirilir.

Engelli Maaşı Kimlere Verilir?


Özürlü emekli maaşı alanlar belirli bir derecede engellidir. Evde bakıma muhtaç kişi, başkalarının yardımı olmadan yaşayamaz. Engelli aylığı verilen kişiler;

• %40 engelli raporu
• 2022'de engelli raporu olanlar
• Asgari ücretin üçte birinden az kazananlar
• Temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan insanlar
• Sigortalı veya SGK geliri ile çalışmayanlar

Engelli Maaşı Koşulları Nelerdir?

Kanuna aykırı emekli maaşı alma koşullarını sağlıyorsanız Sosyal Yardımlaşma Daire Başkanlığı ve Dayanışma Sandığı'na başvurabilirsiniz. Engellilik ödeneği almak isteyenlerin maluliyet bildirimi, gelir durumu ve yaşı gibi özellikleri dikkate alınarak inceleme yapılır.

Özürlü aylığı almak isteyenler için şartlar şu şekildedir;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Hanedeki her bir kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte biri olmalıdır. Yüksek bir gelire sahip olma ihtiyacı, mal kaybı, çalışacağından emin olma. Sağlık kurulu tarafından onaylanmış 2022 maluliyet raporunun olması gerekiyor. Engelli raporları güncellenmelidir. Engelli kişi 18 yaşından küçük ise, onun adına velisi veya yasal vasisi başvuruda bulunmalıdır. Engelli raporu almak isteyen kişilerin 65 yaşından küçük olması gerekiyor. Maluliyet raporunda belirtilen maluliyet derecesi %40'dan az olursa veya maluliyet ortadan kalkarsa maluliyet aylığı kesilir. Özürlüler nafaka almamalı veya başlatamayacak durumda olmalıdır.

Engelli Maaşı Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Malullük aylığı başvurusu incelenir ve malulen aylığı gerekli görülür. Başvuru sırasında istenen belgeler eksiksiz olarak sunulmalıdır. Ayrıca başvuru sürecinde kurumun verdiği gelir testinin de doğru ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Maluliyet aylığı almak için gerekli belgeler;

• Engelli bir kişi veya engelli bir kişinin vasisi, maluliyet maaşı talebinde bulunan engelli bir kişinin vasisi
• Engellinin son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğrafı
• Engelli kişinin kimlik belgesinin bir kopyası
• Sağlık Kurulu onaylı %40 üzerin onaylı 2022 engelli raporu
• Engellinin gelirinin olmadığına dair gelir belgesi
• Mülkiyet olmadan mülkiyet kanıtı
• Kimlik belgesinin kopyası
• İkametgâh kaydı
• Engellilerin ebeveynlerinin veya vasilerinin kimlik belgelerinin kopyası
Bu belgeleri eksiksiz hazırlayanlar ve şartlara uyanlar bu haktan yararlanabiliyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR