1 Ekim Tarihine Dikkat! Emekliler ve SSK'lılar Bu Ödemeden Anında Yararlanabilir!
Emeklilik haklarını kazandıktan sonra yine SSK'lı olarak çalışma hayatlarını sürdüren kişiler için 1 Ekim 2008 tarihi oldukça önemlidir. Emekli olup kıdem tazminatını sıfırlamış olan kişiler, emekli aylıklarını kestirip çalışmayı sürdürebilecekler ancak bunun için tek bir şart emeklilik dilekçesi
Emeklilik haklarını kazandıktan sonra yine SSK'lı olarak çalışma hayatlarını sürdüren kişiler için 1 Ekim 2008 tarihi oldukça önemlidir. Emekli olup kıdem tazminatını sıfırlamış olan kişiler, emekli aylıklarını kestirip çalışmayı sürdürebilecekler ancak bunun için tek bir şart emeklilik dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Emekli olup SSK'lı olarak çalışma hayatına devam etmek isteyen kişiler için 2008 yılının Ekim ayı oldukça önemlidir. Detaylar haberimizde sizlerle...
İKİNCİ TAZMİNAT NASIL HESAPLANIR?
Çalışmış olduğunuz süre miktarına göre 1,5 maaşa kadar ihbar tazminatı artabilir ve ayrıca gerekli bir sebep olmadan işten çıkartılan işçilerde bu durumdan yararlanabileceklerdir. 20 Yıl aynı iş yerinde çalışıp kıdem tazminatını alıp emekliliği gerçekleşmiş olan ve daha sonrasında yine aynı yerde çalışmaya başlayan kişiler, 3 yıl daha çalışmaya devam etmişlerse ikinci kıdem tazminatları 3 yıllık süre üzerinden hesaplanmaktadır.
İKİNCİ KEZ ÖDEME YAPILACAK
Emekli olup çalışan kişilerin diğer çalışanlardan hiçbir farkı yoktur. Yani izinleri, tazminatları aynı şekilde hesaplanmaktadır. Emekli bir çalışan da diğer çalışanlar gibi 1 yıl dolduktan sonra işten çıkartılmışsa, kanunun tarih ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üstünden almaktadır. Diğer bir taraftan izin günleri de yine diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirlenmektedir. 50 Yaşından büyük olan kişiler için kıdemine bakılmadan 20 günden az izin verilmemektedir. Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olan kişiler istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını almaya hak kazanmaktadırlar.
SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILAN KİŞİLER TAZMİNAT ALABİLİR
Emekliliği gerçekleştikten sonra çalışma hayatını sürdüren kişiler, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilmektedirler. Uzun süreli tedavi gerektirmekte olan bir sağlık sorunu var olan kişiler, rapor alarak iş akdini feshedebilmektedir.
YARGITAY 2005'TE 'TAZMİNAT ALABİLİR' DEDİ
Emekli olduktan sonraki çalışma süreci açısından kıdem tazminatında örnek teşkil edebilecek Yargıtay kararları bulunmaktadır. Bunlardan biri ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 5 Nisan 2005 tarihli kararıdır. Ödenmeyen hafta tatili ile bayram ve genel tatil ücretleri sebebiyle sözleşmesini fesheden çalışanlar için Yargıtay, fesih haklı sebebe dayandığı için emeklilik sonrası çalışmalar için de kıdem tazminatına hak kazanıldığının kabul görmesi gerektiğine karar vermiştir. Yargıtay kararı içerisinde ".... Davacı işçinin emeklilik öncesinde ve sonrasında hizmetleri birleştirilmek suretiyle kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmelidir" denilmektedir.
HABERİ PAYLAŞ